DRAME KONTROLE – POVUČENI TIP

Drame kontrole- povučeni tip

Ko drami, taj i kontroliše - povučeni tip


 

Drame kontrole su mehanizmi kojima kontrolišemo situacije i druge ljude. Opisao ih je Džejms Redfild u svojoj knjizi Celestinsko proročanstvo. Po njegovim rečima to je vid manipulacije kojim skrećemo pažnju na sebe te tako postižemo ono što želimo, preuzimajući na taj način tuđu energiju. Svako od nas izgradio je još u detinjstvu svoju nesvesnu kontrolnu dramu. Ona se, u manjoj ili većoj meri zadržava i opstaje u odraslom dobu.

Postoje četiri drame kontrole: dve agresivne i dve pasivne. Agresivne su ZASTRAŠIVAČ i ISPITIVAČ, dok POVUČENI TIP i JADAN JA jesu pasivne drame.

U ovom nastavku čitajte o drami POVUČENI TIP.

DRAME KONTROLE – POVUČENI TIP

Ovaj tip nastoji da izgleda tajanstveno i da time zaintrigira ljude oko sebe. I dok drugi pokušavaju da proniknu u njegove emocije, njegove tajne i da otkriju šta zapravo misli, već su suptilno uvučeni u njegovu manipulaciju. Što više istrajava u svojoj misterioznosti, to više drži pažnju i znatiželju prisutnih, koji mu na taj način predaju sve veću količinu energije.

Iako je POVUČENI TIP distanciran, tajanstven i nedokučiv, ipak mašta o tome da ga neko prihvati takvog kakav jeste. Da ga sa mnogo ljubavi izvuče iz njegovog mraka i učmalosti, u kojoj se zaglavio još u detinjstvu kada se povlačio pred pitanjima roditelja ISPITIVAČA, boreći se za svoja prava i nezavisnost. Na kraju, takvo dete izgradi uverenje da njegove potrebe nisu važne. Vremenom  prestane da se bori za sebe i tako postaje nesigurna i povučene osoba.

DOKTORE, MENE NIKO NE PRIMEĆUJE

POVUČEN  uvek odlaže odluke za neka bolja vremena čekajući prave prilike, više vremena i novca… Nedostaje mu samopouzdanja, neefikasan je i sklon odlaganju akcije, neodređen, nekad ni sam ne zna šta želi, misli i oseća.  Veruje da je drugačiji i da se nigde ne uklapa. Sa jedne strane, kao zagonetna osoba može da bude veoma zanimljiv. Sa druge strane deluje potpuno odsečno i odbačeno, što zapravo sam sebi radi.

Često je u potrazi za društvom u kome će naći svoje mesto, te se tako učlanjuje u razna udruženja i klubove, upisuje kurseve i seminare, ali nigde zapravo ne uspeva da ostvari dublje odnose i zasnuje prijateljstva. Retko održava i kontakte sa drugovima iz detinjstva i školskih dana. Mnogim poznanicima ne prilazi na ulici jer misli da ga neće prepoznati.

Baš on često bude ona nevidljiva osoba koju nisu ni primetili u prostoriji. Kao u onom vicu kad pacijent dođe kod psihijatra:

  • Doktore, mene niko ne primećuje.
  • Sestro, uvedite sledećeg pacijenta.

SA NJIM NEĆETE LAKO U KONFLIKT

POVUČENI TIP stalno analizira i preispituje sebe i moguć razvoj svake situacije. Sve radi sam, ne usuđujući se da zatraži pomoć drugih, Što zbog nepoverenja, što zbog uverenja da je on sam nevažna osoba, što zbog bojazni da nekome ne ostane dužan. Verujući da je nevažan i nevidljiv, upravo takvu reakciju i izaziva kod drugih ljudi. Time se još dodatno ukopava i utvrđuje svoja nefunkcionalna uverenja.

Mišljenje o sebi gradi na osnovu toga šta drugi misle o njemu. Predano vodi računa da ne učini nešto što se drugima neće dopasti, čime će izazvati nečiju grubu reakciju ili bes. Takve osobe retko upadaju u konflikte sa drugima i spremne su na svaku vrstu kompromisa, čak i na sopstvenu štetu. Ipak, kada naiđu na dobrog slušaoca ili drugu povučenu osobu, znaju naširoko da se raspričaju.

Nisu svi POVUČENI TIPOVI uvek ćutljivi i nekomunikativni. Ali u toj komunikaciji znaju da budu tajanstveni i neodređeni. I da vam klizaju iz ruke kao riba, tako da ne znate na čemu ste sa njima.

KO DRAMI, TAJ I KONTROLIŠE – IVAN

Ivan je bio vrlo bučno i nastašno dete. Roditelji su ga stalno smirivali kako bi bio dobar dečak, koji nikome ne smeta. Svakodnevno su ga kritikovali za svaku sitnicu, mučili pitanjima o tome šta je bilo u vrtiću, u školi. Da li se neko od komšija bunio što se igra ispred ulaza? Da li je odgovarao lekciju? Šta ga je pitala nastavnica i šta joj je tačno odgovorio i zašto joj nije rekao ovo ili ono…

Nikad mu nisu verovali, uvek su mislili da je drugi u pravu. Jednom je neki dečak uzeo komšiji loptu iz dvorišta i pozvao Ivana da se igraju. Na karaju ga je nabedio da je on uzeo tu loptu, zbog čega je bio kažnjen.  Roditelji nisu hteli ni da ga saslušaju. (I mnogo godina nakon tog događaja Ivan je ispričao šta se tada stvarno desilo, ali je otac ostao pri svome.)

IZLUĐIVANJE DEVOJAKA – BENEFIT OD DRAME KONTROLE

Pred stalnim roditeljskim isleđivanjem, Ivan je počeo da se povlači i da sakriva neke istine od njih. Tako je odrastao u osobu koja se sklanjala da ne smeta drugima. Pretvorio se u ćutologa, koji je jedva umeo da otvori usta. Kad bi ga pitali šta bi popio, koju bi muziku sada rado slušao, da li više voli da sedne do prozora ili pored prolaza, uvek bi jednostavno govorio: Meni je svejedno, kako ti hoćeš.

Kad bi ga drugovi pitali da li će sa njima na fudbal, govorio bi: Ne znam sad, videću… I obično bi se javio u poslednji čas. Ili se ne bi javio uopšte. Na poslu je bio vredan i sve je završavao ćuteći. U privatnom životu je bio neodlučan i često je odlagao aktivnosti.

Pošto je bio izuzetno lep i zgodan, a još tajanstven, devojke su ludovale za njim. Zivkale su ga, što mu je imponovalo, ali su mnoge brzo odustajale od njega jer ih je nerviralo to što nikad nisu znale na čemu su. A ako su bile napadne u svom zapitkivanju, bežao je on od njih. Na kraju se ipak oženio devojkom koja je bila ISPITIVAČ. Upravo, ove dve drame kotrole su kompatibilne.

Drame kontrole - Povučeni tip

Kako manipuliše Povučeni tip

DRAME KONTROLE – KAKO POSTUPATI SA POVUČENIM TIPOM

Ukoliko vas nervira neko ko sedi pored vas, ćuti i ne znate šta misli, znači da vam već uzima energiju. Ako je nebitna osoba, gledajte da ne dolazite sa njom u kontakt više nego što morate. Ukoliko je neko vama važan i blizak, onda treba da imate posebnu taktiku sa njim, mnogo strpljenja i ljubavi, dokaziovanja da tu osobu prihvatate takvom kakava je i spremnost da se otvorite i pokažete da među vama može da vlada potpuno poverenje.

Ovde nije poenta u tome šta treba da radite, već šta treba da izbegnete. Sa judima ovakve drame kontrole nikako prisila, nikako zapitkivanje, dosađivanje, kritika… Tako možete učiniti da se takva osoba još više povuče.

Lični razvoj kroz osvešćivanje svoje (i partnerove) drame, razgovori sa osobama koje mogu pomoći u tome, lično osnaživanje i vežbe koje mogu da podignu energiju, koriste svima.

Pročitajte o preostale tri drame kontrole: Zastrašivač, Ispitivač i Jadan ja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *