DRAME KONTROLE – ZASTRAŠIVAČ

Drame kontrole -Zastrašivač

Manipulacija zastrašivanjem - pokušaj kontrole situacije


Drame kontrole su mehanizmi kojima kontrolišemo situacije i druge ljude. Opisao ih je Džejms Redfild u svojoj knjizi Celestinsko proročanstvo. Po njegovim rečima to je vid manipulacije kojim skrećemo pažnju na sebe te tako postižemo ono što želimo, preuzimajući na taj način tuđu energiju. Svako od nas izgradio je još u detinjstvu svoju nesvesnu kontrolnu dramu koja se, u manjoj ili većoj meri zadržava i opstaje u odraslom dobu. Postoje četiri drame kontrole – ZASTRAŠIVAČ i ISPITIVAČ koje su agresivne, a POVUČENI TIP i JADAN JA jesu pasivne.

U ovom nastavku upoznajte se sa najagresivnijom kontrolnom dramom – ZASTRAŠIVAČEM.

DRAME KONTROLE – ZASTRAŠIVAČ

Ovaj tip može biti manje ili više agresivan, kako fizički, tako i u smislu psihološke agresije. Kako je svrha svake, pa i drame kontrole – ZASTRAŠIVAČ da drugi obrate pažnju na onoga ko drami, ZASTRAŠIVAČ zna da viče i mlati podignutim kažiprstom, preteći na razne načine. To može činiti i tihim, ledenim glasom, kome vešto dodaje jeziv prizvuk. Njegov pogled može biti onaj koji bi vas fizički ubio kada bi imao toliku moć. Ovako vas taj pogled ubija u pojam samo psihički.

On je egocentrik, on optužuje, napada, on iznosi najgori mogući scenario za sve što nas čeka u budućnosti. Tako ljude iz okoline održava u stanju straha, a sam na taj način drži situaciju pod kontrolim. Ili bar misli da je tako. ZASTRAŠIVAČA često ima među ljudima na rukovodećem položaju…

KO DRAMI, TAJ I KONTROLIŠE – AIDA

Aida je bila direktorka jedne gimnazije. Često je pozivala zaposlene na razgovor i pretila otkazima i za ono zbog čega se ne može dobiti otkaz. Pred dolazak inspekcije išla je po školi i upirala kažiprstom u ljude govoreći da ćete svi videti kad vam dođe tamo neki iz Ministarstva. Ljudi su se pretvarali u makova zrna i drhtali, sklanjali se u svoje učionice samo da se ne sretnu sa Aidom. Kada je bila loše volje, pronalazila ih je po školi i kinjila. Aida je vršila mobing nad zaposlenima, ali je niko ništa nije mogao.

Ako bi videla da joj dreka ne pali, umela bi opasno da se naljuti. Tada sa osobom koja nije odreagovala na njenu dramu kontrole, ne bi razgovarala po nekoliko dana.

Ne odreagovati na urlanje drame kontrole – ZASTRAŠIVAČ znači ne dopustiti mu da se posluži vašom energijom, pa se neko od takvih uvredi kao da vam je tražio parče hleba, a vi ga ostavili gladnog. Tim ćutanjem vas dodatno zastrašuje jer ne znate šta vam ZASTRAŠIVAČ sprema!

Osoba sa ovom dramom kontrole ima i među onima sa neostvarenim ambicijama. Neostvareni se nekad trude da se nametnu i da dovedu ljude oko sebe u podređeni položaj. Tako bi se osetili važnima i moćnima. To su oni koji napadno i agresivno dokazuju da sve najbolje znaju. Neće vas ostaviti s mirom dok ne isteraju svoje i ne nateraju vas da uradite po njihovom. U protivnom,  grdno ćete pogrešiti.

ŠTA LEŽI U KORENU OVAKVOG PONAŠANJA?

Oni umeju da vas iscrpljuju, gnjave i živciraju sve dok vas toliko ne isisaju, da klonete jer više niste ni za šta. Ovde ni glavobolja nije retka pojava. (Slični njima su oni koji traže vašu pažnju istrajno pričajući o sebi i svom životu, ali oni ne moraju da budu ZASTRAŠIVAČI, mada jesu gutači tuđe energije.)  

Deca roditelja ZASTRAŠIVAČA  često se povlače u sebe i kao odbranu razvijaju dramu kontrole JADAN JA. Mada nije retkost da i sami postanu ZASTRAŠIVAČI.  Osobe tipa ZASTRAŠIVAČ i JADAN JA su kompatibilne. Stoga se često pronalaze u životu, pa zasnivaju i partnerske odnose.

U korenu ponašanja drame kontrole – ZASTRAŠIVAČ leži strah da će nešto izgubiti. Da neće dovoljno dobiti. Da će ga neko ugroziti. Da neće uspeti da održi situaciju pod kontrolom. Da neće biti dovoljno uvažen, što bi na kraju dovelo do njegove propasti. On reaguje prema uverenju da je napad najbolja odbrana. Nije mu toliko bitno da li će ga voleti, njegov cilj je da ga se svi plaše, jer će tako držati kontrolu nad ljudima, samim tim i nad svojim životom.

 

Drame konrole - Zastrašivač

Zastrašivač vam otima energiju

KAKO SE ZAŠTITITI OD DRAME KONTROLE – ZASTRAŠIVAČ?

Ukoliko ste u mogućnosti, izbegavajte ga. Ako ne možete da se sklonite, ne dopustite mu da vas uznemiri i time vas dovede u stanje pobuđene energije. Nije lako ne odreagovati kada neko viče na vas i kada vas zastrašuje. Posebno ako ste sa tom osobom već ušli u taj začarani krug njegovog otimanja energije zastrašivanjem i vaše emotivne reakcije kojom mu predajete tu energiju, odnosno, ukoliko među vama postoji jak emotivni naboj.

Kada razmišljate o toj osobi i o onome što vam govori, uvek sebi postavite pitanje šta je najgore što može u vezi sa njim da vam se desi. Da li treba zdravo za gotovo prihvatiti njegove reči? Vrlo često ćete doći do zaključka da je, zapravo, strah izazvan samo načinom na koji vam se ZASTRAŠIVAČ obraća, a ne nužno i suštinom onoga što vam govori. 

ŠTA SA AIDOM?

Na primer: uzmimo da je Aida vaša direktorka i da vam preti nekom prosvetnom inspekcijom koja će doći za koji dan.
Ukoliko ste odgovoran i ažuran radnik, šta je najgore što može da vam se desi? Da otkriju da vam fali zapisnik sa neke leve sednice.
I šta onda? Da vam nalože meru da napišete taj zapisnik.
I posle toga? Aida će možda da vas izgrdi. Možda!
Zašto? Zato što se plaši za svoju fotelju ili zato što je perfekcionista i želi da joj u službenoj zabelešci piše da je direktorka bez mrlje u karijeri.
Čiji je to problem? Njen, a ne vaš.

Šta će vam pomoći u ovakvim situacijama? Da pokušate da razumete Aidinu situaciju, njen strah, njenu potrebu za kontrolom, njene mehanizme odbrane, njenu bitku koju bije duboko u sebi. Da razumete nastanak drame kontrole – ZASTRAŠIVAČ.  Svakako treba da budete svesni toga da je takvi maniri zapravo ne čine srećnom. Ni najmanje! Dakle, da pokažete razumevanje i saosećajnost za tu osobu.

Neko će se začuditi kad ovo pročita. Reći će, ma ko šiša takve Aide, ko im je kriv što su na rukovodećem položaju, same su tražile. Ne želim da opravdavam takvo ponašanje! Što da ja pokazujem saosećajnost za nju, kad ona ne haje za moja osećanja?

PROMENA NAŠE PERCEPCIJE I SAGLEDAVANJE ŠIRE SLIKE DRAME KONTROLE – ZASTRAŠIVAČ

Takav način razmišljanja treba polako da menjamo. To je jedan od pravaca u kome treba da se razvijamo! Prvo, razumeti nečije ponašanje ne znači opravdavati ga, već ga objasniti kako bi nama bilo lakše da se nosimo sa situacijom. Drugo, kada situaciju sagledate iz njenih cipela, taj emotivni naboj koji imate prema njoj verovatno će polako da splasne, što će se vremenom odraziti u pozitivnom smislu na vaše odnose. 

Zapravo, ključna u toj promeni jeste pre svega, promena vaše percepcije i razvijanje veštine da sagledate širu sliku. Pored navedenog, važno je trenirati samokontrolu i biti smiren u komunikaciji sa ZASTRAŠIVAČEM, jer je to način da mu ne dopustite da vas kontroliše i otima energiju. Tada će se on okrenuti drugim izvorima energije!

U tome pomažu relaksacione vežbe, meditacije i slične tehnike, sa kojima se možete upoznati i na treninzima ličnog razvoja. Izbor je na vama: ili ćete se prepustiti sudbini, ili ćete svoj život krojiti po sopstvenoj meri.

Pored drame kontrole – Zastrašivač, zanimljivi su i Ispitivač, Jadan ja i Povučeni tip.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *