KAKO IZAĆI NA KRAJ SA DRAMOSERIMA

kako izaći na kraj sa dramoserima

Drame kontrole


Svi smo mi, da prostite, pomalo dramoseri. Neko manje, neko više, a nekome je to stil života. Dakle, kako izaći na kraj sa dramoserima? Za početak treba da saznamo nešto više o tome.

Drame kontrole su mehanizmi kojima kontrolišemo situacije i druge ljude. Opisao ih je Džejms Redfild u svojoj knjizi Celestinsko proročanstvo. Po njegovim rečima to je vid manipulacije kojim skrećemo pažnju na sebe te tako postižemo ono što želimo, preuzimajući na taj način tuđu energiju. Svako od nas izgradio je još u detinjstvu svoju nesvesnu kontrolnu dramu koja se, u manjoj ili većoj meri, zadržava i opstaje u odraslom dobu.

Autor ih naziva dramama jer se, kao scena iz nekog filma iznova ponavljaju, držeći nas zaglavljene na jesnom mestu. Ne dozvoljava da naš život krene i dalje se odvija, baš kao zaglavljen film. Tako tapkajući u zoni komfora propuštamo šanse i stagniramo, sve dok ne osvestimo svoje drame. Tada i naš životni film kreće dalje. Uvlačeći ljude u naše drame kontrole, mi ih navodimo da usmere svoju pažnju na nas, samim tim da nam prepuste deo svoje energije. Sa druge strane, dešava nam se da se i sami nakon određenog vremena provedenog sa nekom osobom osećamo iscrpljeno, ne shvatajući da nas je, zapravo izmanipulisala uvlačeći nas u svoju kontrolnu dramu.

ČETIRI TIPA KONTROLORA

Postoje četiri drame kontrole: dve agresivne i dve pasivne. Agresivne su ZASTRAŠIVAČ i ISPITIVAČ, dok POVUČENI TIP i JADAN JA jesu pasivne drame. Svako od nas ima svoju, jače ili slabije izraženu dramu, ali po potrebi i prema prilici može da uđe i u ostale. U nastavcima ovog teksta možete se upoznati sa njima kroz teoriju i prepoznatljive primere iz prakse. Takođe i sa načinima na koje možete da se zaštitite od takvih načina manipulacije. Ukoliko ste spremni da se pronađete u nekima od ova četiri dramosera (a svi se pre ili kasnije nađemo u ovoj priči), kliknite na linkove u ovom pasusu.

Imajte u vidu da kontrolna drama može biti jače ili slabije izražena. Na vama je da procenite u kojoj meri je izražena kod vas i kod ljudi u vašem okruženju.

Najbolji način da se izborite sa nečijom dramom kontrole je da otkrijete svoju. Jer svojom dramom privlačite ljude čija je drama kompatibilna sa vašom.

Drame kontrole su nesvesne i kada otkrijemo način na koji kontrolišemo druge sa ciljem njihovog privlačenja pažnje i preuzimanja njihove energije, povećaćemo mogućnost da se oslobodimo uticaja prošlosti iz koje one dolaze i moći ćemo da pokrenemo životni film sa početka ove priče. Prvi krupan korak je da dobro upoznamo sva četiri tipa drame. To će nam pomoći da ih otkrijemo, kako kod sebe, tako i kod drugih.

Osobe na nižem nivou duhovnog razvoja imaju potrebu za većom količinom energije. Do nje najlakše dolaze tako što je preuzimaju/otimaju od drugih ljudi. Osobe koje su duhovno jače, imaju više energije i nemaju potrebu za krađom tuđe, bar ne u većoj meri. Zbog toga, oni koji su na višem nivou ličnog i duhovog razvoja lakše osvešćuju svoje drame, samim tim ih uspešnije prevazilaze.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *