Kako reći NE, ili šta su propustili da te pitaju na venčanju

Kako reci NE

Šta te nisu pitali na venčanju?


Muči li te ono večito pitanje: kome, kada i kako reći NE? Može li se zakasniti sa postavljanjem granica? Kako se one regulišu? A utvrđivanje i promena pravila u zajedničkom životu sa našim životnim saputnikom? 

KAKO REĆI NE? I DA LI TO UČINITI PRE ILI POSLE VENČANJA?

Na venčanju matičar svečano pita da li uzimaš Toga i Toga za svog zakonitog supruga? Da ga paziš i voliš u dobru i zlu, dok je sveta i veka (a ne samo dok ima para). Da mu se raduješ svakog dana, počev od narednog jutra, pa do kraja svog života…To da neka kaže NE, ima samo na filmu. Međutim, niko te nije pitao

 – Uzimaš li njegovu majku da ti bude svekrva u dobru i zlu? Da te podučava kako se ugađa njenom sinu i da vam ulazi nedeljom ujutru u spavaću sobu da zalije cveće? I da idete svi zajedno na more dok vas smrt ne rastavi?

– Uzimaš li njegovu bučnu familiju da bude zauvek i tvoja familija? Da ti ostavlja kućne ljubimce na čuvanje preko leta? Da im pomažeš kad kreče i spremaju ajvar? Da svaki vikend i praznik provodiš sa njima, njihovom bučnom decom i njihovim lajavim kučićima?

– Uzimaš li njegove drugove za svoje zakonite drugove, da im kokaš kokice i ideš po pivo dok gledaju utakmicu?

-Prihvataš li na sebe teret odgovornosti u dobru i u zlu za raspoloženje i sreću svoga supruga? I za kvalitet vašeg braka? 

Šta te još niko nije pitao na venčanju? A ko je trebalo išta da te pita? Trebalo je da se pitaš sama kome i kako reći NE. Na vreme. No, ne mora, nužno biti problema sa svekrvom i ostatkom familije. Oni mogu postati vrlo prijatno i prijateljsko okruženje. Sve zavisi od više faktora, a dobra vest je da najviše zavisi od tebe. To znači da upravo ti možeš…

SA MALO MUKE POSTAVITI STVARI NA SVOJE MESTO

Kada? Najbolje je to učiniti još pre udaje. Ako ne tada, svakako na početku braka. Dogovori se sa partnerom koliko, kako i kada možete da se viđate i sa njegovima i sa tvojima. Na primer, četvrtkom uveče ja posećujem svoju majku, a ti idi kod svoje. Jednom u mesec ili dva idemo oboje kod tvojih/mojih na ručak.

Dakle, na početku postavite granice i utvrdite pravila koja će biti plod vašeg zajedničkog dogovora i međusobnog kompromisa.

Ako se spremaš da staneš na ludi kamen, pazi da se ne oklizneš. Ukoliko si se već uortačila za ceo život, pokušaj polako i mudro da dovedeš stvari u red, naravno, ukolio ti još uvek ne uspeva da držiš sve konce u svojim rukama. Kada i kako reći NE želim, NE sviđa mi se, NE prija mi?

Zapravo, da li je NE jedina opcija? Treba li da se nadmećemo koja strana će da dobije, a koja da izgubi? Šta kažeš za konstruktivan razgovor u kome oboje dobijamo? I nakon koga se obe strane osećaju dobro?

 

 

Kako reći NE

Konstruktivan razgovor – prilika da obe strane budu zadovoljne

 

KAKO REĆI NE VODEĆI KONSTRUKTIVAN RAZGOVOR U KOME NEMA GUBITNIKA

Strpljivo prouči navedene korake:

  • Odaberi pogodno vreme za razgovor – kada ste oboje dobro raspoloženi i imate dovoljno vremena.
  • Veselo i drugarski mu predloži da isključite telefone i televizor, ali tako da ne izgleda kao zapovedanje.
  • Iznesi samo jedan problem/predlog (ostale ostavi za drugi put). Bez bilo kakvog optuživanja i kritike, upućene njemu, ili bilo kojoj drugoj osobe, posebno ne onoj do koje je njemu stalo.
  • Prvo ga pitaj šta on misli o tome, izbegavajući pitanja na koja može dati samo odgovor sa da ili ne. (Umesto Da li ti se to sviđa?, pitanje može da glasi Šta misliš o svemu ovome? Kako ti se dopada?, i slično.) Cilj je da on što više govori, čime sam stiče utisak da ti je to što on misli veoma bitno.
  • Daj mu prostora da iznese svoje predloge.
  • Pokaži ogromno interesovanje za njegov stav i mišljenje tako što ćeš pažljivo slušati gledajući ga sa blagim, ali neutralnim izrazom. Bez upadica, dovršavanja njegovih rečenica, dosade, kolutanja očima…
  • Traži da ti što više govori o tome kako se on oseća u vezi sa tim.
  • Povremeno mu postavi potpitanje i zatraži da ti nešto dodatno pojasni. Time mu daješ do znanja da ti je stalo do njegovog mišljenja.
  • Ponekad  klimni glavom, reci: da…razumem…aha… , ali ne previše napadno, niti često, da se ne odaje utisak nestrpljenja.
  • Iznesi svoje argumente, govori o svojim osećanjima, o tome zbog čega ti to znači i šta bi dobro donelo oboma.
  • Ne drži se kruto svoje zamisli i pokaži spremnost za kompromis.
  • Nemoj odmah odbijati svaki njegov predlog, čak i kad ti izgleda užasno, već obećaj da ćeš razmisliti o svemu.
  • I zaista, razmisli o svemu!
  • Potrudi se da sve vreme ostaneš mirna i pribrana, da se ne iznerviraš.
  • Ako se on iznervira, ostani smirena, ne govori ništa, pružajući mu razumevanje i sačekaj da se smiri.
  • Odluka se ne mora doneti odmah. Oboje možete još razmišljati o svemu, ali nikako ne treba razgovor ostaviti nedovršenim.
  • Još nešto: šala i humor (bez sarkazma i izrugivanja) veoma su poželjni u ovakvim situacijama, jer odaju utisak želje za mirnim rešavanjem situacije.

 

ŠTA AKO NE USPE

Ovo je način na koji se može voditi većina važnih razgovora. Konstruktivan razgovor je jedan od načina na koji se mogu postaviti granice, odnosno, odgovor na pitanje kada i kako reći NE. Međutim, postaviti granice nekome ko na to nije navikao, veliki je izazov. I ne ide preko noći.

Ako ne uspe odmah, strpljivo pokušavati više puta. Možda predloženi model razgovora odudara od tvog uobičajenog ponašanja. To partnera može činiti zbunjenim i nepoverljivim. Daj mu više vremena. Češće primenjuj ovakve razgovore, sve dok se ne uveri da je kod tebe došlo do pozitivne promene. To je nešto što možeš učiniti sama za sebe.

Ukoliko su neke stvari u tvom životu komplikovanije i ne možeš da izađeš sama na kraj sa njima, postoji drugo rešenje: pomoć obučenog trenera.

Na sesijama ličnog razvoja i treninzima veština komunikacije uz moju pomoć možeš ostvariti znatan napredak i ličnu transformaciju. Ne muči sebe nerešenim problemima. Pozovi me, napiši mail ili se javi u inbox. Uvodni razgovor je, svakako besplatan. O tome šta možeš očekivati u radu sa mnom, pročitaj ovde.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *