DRAME KONTROLE – ISPITIVAČ

Drame kontrole - Ispitivač

Oni pitaju, a ne čekaju odgovor!


 

Drame kontrole su mehanizmi kojima kontrolišemo situacije i druge ljude. Opisao ih je Džejms Redfild u svojoj knjizi Celestinsko proročanstvo. Po njegovim rečima to je vid manipulacije kojim skrećemo pažnju na sebe te tako postižemo ono što želimo, preuzimajući na taj način tuđu energiju. Svako od nas izgradio je još u detinjstvu svoju nesvesnu kontrolnu dramu koja se, u manjoj ili većoj meri zadržava i opstaje u odraslom dobu. Postoje četiri drame kontrole – ISPITIVAČ i ZASTRAŠIVAČ koje su agresivne, a pasivne su POVUČENI TIP i JADAN JA.

U ovom nastavku čitajte o ISPITIVAČU.

 

DRAME KONTROLE – ISPITIVAČ

ISPITIVAČ je agresivna drama. On jeste manje nasilan od ZASTRAŠIVAČA, ali jednako vešto manipuliše i krade tuđu energiju. Pritom uporno psihički slama sagovornika. ISPITIVAČ je osoba koji postavlja veliki broj pitanja, kako bi okupirala pažnju sagovornika. On zna da će stalnim zapitkivanjem održavati prednost u odnosu na njega, jer ko postavlja pitanja, taj usmerava i kontroliše tok razgovora. Zato često na pitanje odgovara pitanjem, ne čeka odgovor, već zapitkuje dalje, izluđujući drugu stranu. On je islednik, cinik, kritizer, ponekad egocentrik. Očekuje da mu se osoba povinuje, iscrpno odgovarajući njegova pitanja i dajući mu u svemu za pravo.

ISPITIVAČ stalno traži mane drugoj strani. Kritikuje je kako bi ona stalno bila na oprezu da nešto ne pogreši i kako bi imala tremu i nelagodu u njegovoj blizini. Vešto je dovodi u situaciju da se brani i pravda. U tom stanju ona otpušta energiju kojom se on hrani i tako biva i sama uvučena u njegovu dramu.

Nekada je ISPITIVAČ toliko jak manipulator, da upravlja ponašanjem osobe, čak i kad je ona otsutna. Znajući da će biti satima isleđivana, ona vodi računa gde ide, šta radi i kako se ponaša. Zna da joj sledi niz pitanja na koja će morati da odgovori. Ne usuđuje se da slaže, jer će je ISPITIVAČ poput veštog policajca, uvek uhvatiti u laži.

Skriveni pokretači drame kontrole – ISPITIVAČ su strah od napuštanja i odbacivanja, kao i potreba za ljubavlju i priznanjem od strane druge osobe.

VLADICA

Vladica je bio jedan veoma ljubomoran mladić. Stalno je preslišavao i ispitivao svoju devojku Ninu o tome šta je danas radila, sa kim je sedela na predavanjima, kad je legla da spava, sa kim se čula, šta su joj radili roditelji. Kada je dolazio u posetu, zagledao je svaki ćošak u njenoj kući. Otvarao bi fioke i ormane, tražio da vidi sadržaj njene torbe, uzimao joj telefon i čitao poruke. Ćutke je sve dozvoljavala znajući da bi je, u slučaju da se pobuni, optužio da nešto krije. Tek onda bi usledila pitanja i optužbe, što bi trajalo i trajalo do iznemoglosti.

Ako bi došlo do toga da između njih nastane tajac, Vladica ga je prekidao pitajući je o čemu sada razmišlja. Nina bi morala do detalja da mu iznese tok svojih misli. I da mu objasni šta joj je i zašto baš u ovom trenutku to palo na pamet. Ukoliko bi rekla da se zaista ne seća šta joj je proletelo groz glavu pre nekoliko trenutaka (a to se ljudima často dešava), insistirao je da vrati film i da se seti.

Ona se svaki put s mukom prisećala svojih pređašnjih misli. A onda je shvatila da joj je mnogo jeftinije da slaže i ispriča bilo šta, samo da Vladica jednom zaćuti. Ne, on nikada nije ćutao. Za njega je ćutanje značilo ubitak kontrole nad njom. Bio je on majstor drame kontrole – ISPITIVAČ, samim tim i vrlo vešt manipulator.

IPAK NIJE MOGLO DA TRAJE VEČNO

Znao bi on, po potrebi da se izmetne i u ZASTRAŠIVAČA. Kad god bi nanjušio da se ona koleba u vezi sa njim, obasuo bi je pretnjama. Govorio je da nikada neće naći boljeg. Da samo on može da je voli i da je niko drugi neće hteti takvu i neka ne bude nezahvalna.

A onda je našla drugog koji je i te keko hteo baš takvu kakva jeste i napustila je Vladicu. Ispitivač nagoni drugu stranu da se povlači, ali kako Nina u suštini nija bila POVUČEN TIP, nisu bili kompatibilni. Zato je takav odnos mogao da traje samo neko vreme.

Drame kontrole - Ispitivač

Ispitivač iscrpljuje pitanjima!

ŠTA KAD SU RODITELJI ISPITIVAČI

Roditelji ISPITIVAČI iscrpljuju decu do te mere, da ona nemaju drugog izbora nego da se povuku i izgrade neku pasivnu dramu. Najčešće to bude POVUČENI TIP. Što se više povlače, roditelji više pokušavaju brojnim pitanjima da skrenu pažnju na sebe. Od takve dece ćete često čuti da više vole da ih roditelji lepo istuku i pošalju u sobu, nego da ih satima ispituju i da im pridikuju.

Mnogi od njih pribegavaju lažima i prikrivanju istine kako bi se zaštitili od neprestanog ispitivanja koje ide u nedogled. Roditelji se često pitaju zašto njihova dobra deca lažu i od koga su to, pobogu, naučila. Ovo upravo može biti jedno od objašnjenja. Laž je  način da se izbegne dalje isleđivanje i šikaniranje pitanjima. Dete roditelju pruža odgovor, kakav misli da će ga zadovoljiti i zapušiti mu usta. Prokljuvi li roditelj da dete nije bilo iskreno, ispitivanje će postati još napornije. 

 

Drame kontrolr - Ispitivač

 

DRAME KONTROLE – ISPITIVAČ: KAKO POSTUPATI SA NJIMA

Ukoliko imate mogućnosti, sklonite se. Kada nemate izbora, saberite se i pokušajte da ne dozvolite da vas ISPITIVAČ bombarduje pitanjima. Ne dajte mu ono što traži od vas, a to je pažnja i energija. Prebacujte vi malo lopticu ka njemu postavljajući pitanja, odgovarajte na pitanje – pitanjem, onako, kako on to drugima radi.

Pokušajte da se ne uznemirite kada vas kritikuje i posmatra. Kao što je rečeno u tekstu o ZASTRAŠIVAČIMA, trudite se da sagledavate širu sliku. ISPITIVAČ je gonjen strahom da ga neće dovoljno voleti, ceniti, uvažavati, da će biti napušten i odbačen. Zbog toga kontroliše sve oko sebe. Ukoliko je to osoba sa kojom ste bliski i do koje vam je stalo, dajte sve od sebe da je uverite da je pored vas voljena i bezbedna.

Uvek će vam pomoći relaksacione vežbe i meditacije. Tako možete dostići mir koji će uticati i na vašeg ISPITIVAČA. On će se osećati spokojnije, a vas neće toliko izluđivati njegovo ponašanje.

Pročitajte o preostale tri drame kontrole: Zastrašivačima, tipu Jadan ja i Povučenom tipu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *