Svaki nemir ima svoje uzroke.
Šta Tebe uznemirava?

Mirjana Jovanović-Lazić
Koliko sesija ličnog razvoja mi je potrebno da rešim problem?

Ovo pitanje mi često postavljaju osobe koje su u procesu odlučivanja da li da krenu na sesije. Svima odgovaram pitanjem: Kada je nastao Tvoj problem, koliko se dugo razvija i koliko traje?  Olakšanje svakako nastupa već posle prve sesije. Nekada ih je dovoljno nekoliko, ali dublji problem koji Te dugo muči, duže se i rešava. Na ceo proces utiče i Tvoja spremnost da se otvoriš i oslobodiš  mentalnih sadržaja koji Te koče i opterećuju.

Kada bi trebalo krenuti na sesije ličnog razvoja?

Kažu da savremeni čovek dnevno primi toliko informacija, koliko prosečan čovek u srednjem veku za ceo život. Danas je život brz, stresan, zahteva celoživotno učenje i usavršavanje koje prati vrtoglavi razvoj nauke i tehnologije. Mnogi od nas rade  više poslova, često smo u multitasking režimu rada, (obavljamo više radnji istovremeno), gomilaju nam se brige, odloženi  poslovi, neispeglan veš, nedovršena knjiga, čekaju nas pregledi kod lekara, ništa nam ne ide od ruke, želje čekaju bolje prilike, svadljivi smo, neispavani… Ako prepoznaješ sebe u ovom opisu, moj odgovor na postavljen pitanje je: Tada bi na sesije trebalo krenuti što pre!

Sesije ličnog razvoja, Ti daju podršku u rešavanju problema, osnažuju Te u postavljanju i dostizanju Tvojih ciljeva. U sesijama  se obučavaš antistres – relaksacionim tehnikama i tehnikama samopomoći u kriznim situacijama. Kao takve,  nisu luksuz, već potreba savremene, samosvesne osobe. Ovde pročitaj više o sesijama ličnog razvoja.

Zasto mi trener lepo ne kaže šta treba da radim kako bih rešila problem, umesto da dolazim više puta na sesije ličnog razvoja?

Ni trener ličnog razvoja, ni psihoterapeut,ni psiholog, niti bilo koja druga osoba, ne može nikome dati gotovo rešenje. Prvi razlog je što ljudi nisu uvek spremni da ga čuju. Drugo, treba se mentalno otprazniti, da bi se naprvilo mesta za nove stavove, uverenja, promene načina razmišljanja.; kako bi se mogle usvojiti nove navike, veštine i kako bi se osoba oslobodila emotivnih naboja. Treće, da li bi učenik imao koristi od gotovog rešenja koje bi mu dao profesor? Ne! On će ga podstaći da ga sam reši.

Na sličan način trener ličnog razvoja usmerava i podstiče klijenta da kroz razgovor i ostale tehnike dođe do uvida. Oni su jedan od najvažnijih produkata u terapeutskom radu. Uvid je iznenadna spoznaja, osvešćivanje problema i njegovih korena. Do toga dolazi kada se otkrije veza događaja i doživljaja iz prošlosti sa sadašnjim stanjem, odnosno problemom. Kada se iznedri uvid, dalje se radi na njegovom razumevanju i redefinisanju životnih stavova u vezi sa tim.

Kako odabrati pravog trenera ličnog razvoja ili terapeuta?

Postoje tri načina. Prvi je preporuka od osobe koja već ima neka iskustva. Međutim, nekad se dešava da ne znate nikoga ko vam može dati preporuku. Drugi način je da potražite na internetu osobe koje se time bave. Prikupite što više informacija sa njihovih sajtova i profila na društvenim mrežama o njihovom radu, kompetencijama i školi koja stoji iza njih. Treće, jednostavno poslušajte svoju intuiciju i opredelite se za osobu koja vas spontano privuče.

Kako da postanem sertifikovani trener ličnog razvoja (lajfkouč)?

Kod nas postoji više škola u kojima možete završiti obuku za rad sa klijentima. Sve zavisi od vaših interesovanja i potencijalne ciljne grupe. Škola ličnog razvoja Gnezdo čiji je osnivač Olivera Ptica nudi polaznicima obuku za trenera ličnog razvoja po metodi Ultrakoučinga i obuku za komunikacionog trenera pod nazivom Majstor komunikacije. Ujedno, obe obuke se mogu organizovati i prilagoditi osobama koje ne nameravaju da se profesionalno bave ovim poslom, već žele da ih završe samo radi ličnog razvoja.

Ove obuke se sastoje od više modula – svaki sa određenom temom, pa možeš izabrati  samo one teme koje te  interesuju, na primer, izrada biznis plana, obuka za predavača i slično. Cene pojedinačnih modula, odnosno kompletnih obuka su realne i prihvatljive, a za novac koji uložiš, dobijaš zaista dobra znanja i veštine kroz treninge koji se sastoje više od praktičnih vežbi, a manje od suvoparnih, akademskih predavanja. O svemu ovome dodatno se možeš informisati na sajtu Olivere Ptice – www.oliveraptica.rs

Mnogi mi savetuju da mislim pozitivno. To mi teško polazi za rukom. Da li tako govore i lajfkoučevi?

Odgovoran i dobro obučen trener ličnog razvoja (kouč) nikada neće reći da će se problem rešiti sam od sebe tako što ćeš samo misliti pozitivno. U prirodi ljudskog bića je, još od nastanka čovečanstva, da razmišlja negativno. Čovek se odvajkada plašio nepogoda, divljih životinja, napada pripadnika drugog plemena. Prema tome, stalno je bio spreman ili da se upusti u  borbu, ili da se da beg. To je bila karakteristika naših dalekih predaka, pećinskih ljudi, sakupljača plodova, lovaca, na niskom nivou svesti. Današnji čovek bi, u svemu otišavši napred, trebalo da prihvati novi način razmišljanja. Šta znači  biti pozitivan?  To znači prihvatiti sve što nam se dešava onanko kako jeste, bez opiranja i ignorisanja problema; analizirati, osvestiti i izvući pouku, verovati u pozitivan ishod; prihvatiti činjenicu da se sve dešava onako kako je trebalo da se desi, jer da je u tom trenutku moglo drugačije, bilo bi drugačije.

Trener ličnog razvoja je tu da ti pomogne da razviješ  taj realan optimizam, što smiruje um i vodi spokoju i radosti.