RAZGOVARALI JEDNOM TVOJA KREATIVNOST I TVOJA STREPNJA ili KAKO JE LEPO I TOPLO U ZONI KOMFORA

u zoni komfora

Da li si svesna toga kako komuniciraju tvoja kreativnost i tvoja strepnja? Jedna bi da ostane u zoni komfora, druga bi napolje. Ako se povučeš u tišinu i oslušneš sebe, možeš čuti razgovor koji se često vodi među njima…

O čemu one razgovaraju…

KREATIVNOST se iznenada odnekud pojavi i reče samouvereno: –  Imam neke dobre ideje. Baš bih volela da se realizuju! Znaš šta sam smislila…
STREPNJA je dremala, pa u polusnu promrmolji: – Dosadna si. Vidiš da spavam.
Ne, stvarno. Baš su mi dobre ideje…, u navali entuzijazma će KREATIVNOST.
STREPNJA  se polako budi: – Ideje? Nije vreme sada za neke nove ideje. ’Ajd’ ćuti malo, ’leba ti!
KREATIVNOST se ne dade pokolebati: – Ali mislim da su genijalne!
Sad se STREPNJA već potpuno razbudila: – Znam ja te tvoje „genijalne“ ideje… Misliš nekoga će to zanimati?
Zanimaće! Ovo još niko nije video! – U glasu KREATIVNOSTI oseti se mrva nesigurnosti.
STREPNJA se uspravi i poče da se nadima: – Ma ćuti više! Mi smo niko i ništa! Kome trebaju naše ideje!
KREATIVNOST zavapi, ni sama više ne verujući u ono što govori: – Ali hoću! Čuješ kako vrište moje ideje?! Slušaaaj…!
STREPNJA sad već ozbiljno poče da raste i da se širi. Nadvi se nad jadnu KREATIVNOST, pa zagrme: –  E sad se smiri i saslušaj ti mene! Nema novca! Nema vremena! I pre nego što bilo šta kažeš, već znam da je užasno glupo i nerealno! Tvoje ideje su uvek bile bez veze. Uglavnom se nisu ostvarile, a ako jesu, to je bila gola propast!
KREATIVNOST se nekako skruši, pa poče da se povlači: – Nemam više snage da se borim sa tobom. Gušiš me! Odustajem…
STREPNJA, sada već utešno i pomalo majčinski: – E, to ti je pametno. Šta će nam tvoje ideje? Bolje da ostanemo u zoni komfora. Tamo je fino, toplo i pomalo mračno. Može lepo da se drema. – I KREATIVNOST nekako postade sitnija i sklupča se kraj nogu STREPNJE koja je opet tiho zadremala. A kad ona zadrema, nekako svima lakne.
Drame kontrole - Jadan ja

U ZONI KOMFORA

A kada se tvoja KREATIVNOST sklupča karaj nogu STREPNJE, kao u ovoj pričici, tada rezervoar tvog SAMOPOŠTOVANJA  počne da se prazni! Postaješ sve bezvrednija u sopstvenim očima. Misliš, i tuđe oči te tako vide. Koliko je propalo divnih ideja koje su mogle nekoga usrećiti ili je u njima mogao uživati svet! Zaista, ostvarenje dobrih ideja zahteva iskorak iz zone komfora. A to je iskorak u neizvesno. Nekad je to bolno. No, ako ne doživiš bol, nećeš imati priliku da uživaš u olakšanju. Ako nastojiš da se na sve načine zaštitiš od patnje zatvarajući se u zoni komfora, uskratićeš sebi iskustva, važna za lični i duhovni razvoj.

Seti se trenutka kada si imala dobre ideje i kada te je strah od neuspeha vratio u tu toplu i pomalo mračnu zonu komfora. (Čitaj: zonu sumraka.) Koliko je tvojih divnih ideja propalo jer nisi imala novca, vremena, alata, materijala, dobrog majstora, podršku, pomoć… jer se neko pre tebe možda već dosetio nečeg sličnog, jer si se plašila neuspeha, podsmeha, bacanja para…

Beba bi rado zauvek ostala u maminom stomaku gde je meko i toplo. Ne napreže se oko vazduha i hrane – to joj stiže na gotovo, promrda se malo kada joj se mrda, spava u svom ritmu, ne brine da li je dan ili noć. Ali šta bi se desilo ako ne bi htela da se rodi i ako bi ostala u toj svojoj zoni komfora? Hrana koju dobija preko vrpce više ne bi bila dovoljna. Postalo bi joj tesno. Verovatno bi imala smetnje u daljem razvoju. Ne bi mogla da živi dugo.

E tako je i sa osobom koja ne želi da izađe iz svoje sigurne zone. Naizgled ušuškana, ona je nezadovoljna, gladna svega, depresivna, tesno joj je, zakržljala u smislu ličnog razvoja, ni živa, ni mrtva…

A TI?

Da li si i ti jedna od njih?

Da li se sklanjaš da se ne bi svađala i time narušila svoj mir, ili izađeš na crtu i kulturno kažeš šta ti smeta?

Da li bi ćutala i radila za malu platu, ili si spremna da daš otkaz i upustiš se u nove poslovne izazove?

Da li si u stanju da trpiš godinama mušku šovinističku svinju ili ćeš lupiti rukom o sto i isterati pomenutu pesonu napolje iz svog stana/života, suočivši se sa samoćom i neizvesnošću?

Neko može sam, a nekome je potrebna podrška koju može pružiti trener ličnog razvoja. Ukoliko se prepoznaješ u ovoj priči, odmah me pozovi i pomoći ću ti da tvoja KREATIVNOST pretvori tvoju STREPNJU u svog saveznika. Zapamti: nije važno da li je neko nadošao na istu ideju kao i ti. Važno je da tvoja realizacija iste ideje bude jedinstvena i originalna.

Borimo se strahovima, a ne protiv njih!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *