ŠTA KAD DETE PITA DA LI POSTOJI DEDA MRAZ?

sta kad dete pita da li postoji deda mraz

U iščekivanju Deda Mraza


Jedno od najdelikatnijih dečjih pitanja jeste da li postoji Deda Mraz. Ko je, zapravo ON?

Deda Mraz je lik iz mašte koji je nastao iz germanskih i slovenskih religija. Inspiracija za ovog dobrog deku verovatno je bio lik Svetog Nikole. Kod nas se Sveti Nikola proslavlja kao krsna slava, a za Božić deci je darove donosio Božić Bata, u koga bi se preobukao neko od starijih članova porodice. Tom prilikom pevale su se obredne Božićne pesme.  Iako veoma stare, sačuvane su do danas, a uče se i u školi.

Nakon Drugog svetskog rata, Božić Batu je zamenio lik Deda Mraza. On je imao međunarodni karakter, nije imao posebnih verskih ni nacionalnih obeležja i dolazio je isključivo za Novu godinu. Predstavlja se kao punački deka bele brade u crvenoj odeždi, sa džakom punim pokona za dobru decu. Živi na Severnom polu i dolazi saonicama koje vuku irvasi.

DEDA MRAZ DONOSI RADOST

Roditeljima koji imaju malu decu Deda Mraz je zanimljiv kao i samoj deci. Svi se raduju: deca, jer će naći poklone ispod jelke, roditelji i rođaci jer će usrećiti najmlađe. Praznična atmosfera je nešto što pričinjava radost, okuplja i zbližava porodicu, rođake i bliske prijatelje.

Narodni običaji, slave, rođendani, praznici  koji se obeležavaju i ciklično ponavljaju svake godine daju članovima porodice, posebno deci, jednu sigurnost, međusobnu povezanost, osećanje prijatnog iščekivanja, radosti, pripadnosti, prihvaćenosti, ljubavi. To je jedan od uslova da dete izraste u zrelu i psihički zdravu osobu. Porodica u kojoj se poštuje tradicija jača je i stabilnija.

 

Poklon i nagrada kao pokretači poželjnog ponašanja

Poklon i nagrada ne smeju biti jedini motiv za poželjno ponašanje

 

DEDA MRAZ KAO SREDSTVO MANIPULACIJE

U jednoj porodici gde ima mlađe dece Deda Mraz predstavlja vrlo važnu osobu. On je obavešten o tome ko je u ovoj godini dobro jeo, ko je išao na vreme da spava i ko je uredno slagao igračke na svoje mesto. Sa jedne strane, pretnje i/ili obećanja da će Deda Mraz doneti poklone u skladu sa zaslugama predstavljaju ne mnogo mudar vaspitni alat, kojim se uglavnom služe roditelji, babe i dede. To ukazuje na gubitak kontrole nad situacijom.  Ovakve pretnje ili bilo kakve druge, pogotovo ako su prazne i ako se dosledno ne ispune, čine da roditelji izgube deo svog autoriteta, a deci daju mesta za manipulaciju. Sa druge strane, obećanja mogu delovati motivišuće.

Međutim, ne sme se dozvoliti da poklon i nagrada budu jedini pokretači dobrih dela i poželjnog ponašanja. Dete vremenom treba da nauči da ima svoje obaveze koje se podrazumevaju. Da Deda Mraz ne donosi poklone zato što se neko kupa pred spavanje. Da to što redovno ispunjava svoje obaveze ne znači da neko treba da se onesvešćuje od sreće niti da ga odmah obasipa brdom poklona.

Da li postoji Deda Mraz ili neko drugi, ko majci poklanja nešto kada opere sudove i spremi kuću? Zašto se onda ne bi podrazumevalo da dete ima svoje, uzrastu primerene obaveze koje trebe da izvršava? Ipak, kada dete ispuni svoju obavezu, nešto dobro uradi, posluša, veoma je važno to primetiti i pohvaliti ga bez hvalospeva i preterivanja, ali učiniti to i svakom drugom članu porodice. To su važne poruke prihvatanja koje šaljemo deci, čime im pomažemo da izgrade samopoštovanje i samopouzdanje. Šaljući takve poruke ostalima u njihovom prisustvu, dajemo im do znanja da su svi u kući jednako važni i da se ne vrti ceo svet oko njih.

 

Svako ima pravo na poklon od Deda Mraza

Svako dete ima pravo na Deda Mraza

 

ŠTA KAD DETE PITA DA LI POSTOJI DEDA MRAZ?

Doći će trenutak sumnje kada će vas dete pitati da li ON zaista postoji. Ili će u neverici reći da je čulo od nekoga kako je cela priča puka izmišljotina.  Neki roditelji se plaše da će deca shvatiti da ih je godinama neko obmanjivao. Brinuće kako će to uticati na njih i da li će im tako dati loš primer ili ih razočarati. Neki uče decu da je to glupost, neki izbegavaju tu temu dok mogu…

Ne ukidajte deci Deda Mraza, ali  im recite istinu. To je lep običaj kada se neko obuče u Deda Mraza sa ciljem da obraduje decu. A priča o njemu i njegovom životu je bajka, kao i mnoge druge, koja ima za cilj da okupira dečju pažnju i da im prenese poruku o ljubavi i posvećenosti. O tome da svako dete  treba da zna da je voljeno i dobro dete i, da kao takvo, ima  apsolutno pravo da dobije poklon od Deda Mraza.

Šta treba uraditi ako dete razočarano kaže da je konačno shvatilo da Deda Mraz ne postoji? Objasnite mu da postoji u svetu naše mašte, ali i u stvarnom svetu kao neko, ko privremeno oblači njegovo odelo i odigrava tu ulogu kako bi nam učinio novogodišnji praznik veselijim i zabavnijim.

Nemojte propustiti da se osvrnete na narodnu tradiciju i da istaknete običaje koji se poštuju u vašoj sredini i porodici. Ako ih niste poštovali do sad, počnite bar neke, zbog dece.  Koliko god da ste umorni, nervozni ili nemate vremena, nađite ga da sednete sa njma i da se zajedno dogovorite oko proslave, kupovine poklona, pisanja čestitki i svega ostalog. Sklonite mobilni i isključite televizor. Provedite kvalitetno vreme sa decom. To je važno za vaš dobar odnos i njihovo srećno odrastanje. Ako sa detetom provodite dovoljno kvalitetnog vremena, ono verovatno neće imati potrebu da vam dosađuje, niti skreće pažnju na sebe raznim ispadima i glupostima koje je u stanju da napravi. A dovoljno kvalitetnog vremena ne mora da znači i previše vremena!

 

o deda mrazu

IDEJA ZA RODITELJE

Šta je kvalitetno provedeno vreme sa detetom? To je razgovor ili aktivnost u kome je ono ravnopravni učesnik, odnosno vaš sagovornik, u kome uživa vašu punu pažnju, koju ne treba da deli sa vašim mobilnim telefonom, televizorom i kućnim poslovima, niti sa osobama koje nisu učesnici u tim aktivnostima.

Kada objasnite da je Deda Mraz samo “glumac”, predložite detetu da ono preuzme ulogu jednog Mrazića i pripremite poklone nekome od rođaka, drugara… Napravite ili nabavite odgovarajući kostim i priredite malu predstavu za drage osobe. Neka vaše dete odglumi deda Mraza i preda poklone gostima. Kupovina poklona, pakovanje, priprema, dekoracija prostora, pozivnice, naravno uz vašu pomoć, sve će to biti nezaboravan događaj koji će izazvati radost, doprineti izgradnji samopouzdanja i razvijanju kreativnosti. Upravo, to će biti kvalitetno provedeno vreme sa detetom!

Više o tome kako vaspitanje utiče na odrastanje u srećne ljude, pročitajte ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *